Hoi allemaal!
Wat gaat de tijd snel! Inmiddels ben ik ruim een maand in Nepal en zijn mijn laatste 3 weken op CBIA School voor nu aangebroken…
In de nursery groepen zijn we verder gegaan met het ontdekken van, oefenen en werken met materialen.
Ik liet lesjes met materialen zien, zoals: cijfers leren met de nieuwe schuurpapieren cijfers en voorbereidend schrijven en vormen ervaren met de omtrekfiguren. Vervolgens deden we het samen en gingen de leerkrachten het steeds meer zelf doen!
We hebben de materialen die de leerkrachten al hadden op het gebied van Nepalees, Engels en rekenen, uitgezocht, in drie verschillende bakken gedaan en aangevuld met in Nederland gedoneerd en in Nepal gemaakt materiaal. Dit zorgt ervoor dat de leerkrachten nu makkelijk materiaal kunnen vinden passend bij de leerstof.
En dit doen ze ook echt, als ik soms even in de nursery groepen kom kijken (ik ben nu bezig in de L.K.G groepen), zie ik de leerkrachten lesgeven met passende materialen!
Ondertussen wordt er door de kinderen ook druk geoefend met het materiaal en wat zijn ze trots als het na veel oefenen lukt!
In de nursery groepen zijn we ook begonnen met elke dag even buitenspelen. Wat genieten de kinderen en dat maakt de leerkrachten ook weer blij! De trampoline was kapot en van gedoneerd geld konden we die laten repareren, voor nog heel veel buitenspeelplezier!
In de L.K.G groepen (4-5 jaar) wordt veel klassikaal les gegeven. De kinderen krijgen de vakken Nepalees, Engels, rekenen en theme. Ze oefenen met spellen en spreken door op te lezen wat er op het bord staat geschreven en vervolgens schrijven ze dit over in hun schrift.
Om ook hier meer gebruik te maken van materialen, maar ook om meer in te kunnen spelen op de individuele kinderen, zijn we begonnen met lesgeven aan kleine groepjes kinderen. We hebben net zoals in de nursery groepen de materialen die ze al hadden voor het lesgeven uitgezocht, gesorteerd in 4 verschillende bakken en deze vullen we aan met gedoneerde materialen. We bereiden samen lessen voor (wat is de leerstof en welk materiaal kunnen we daarbij gebruiken?), en geven de lessen ook samen. De kinderen zijn actief betrokken en ervaren de leerstof echt (“what the hand does, the mind remembers”).
Het lesgeven aan kleine groepjes zorgt er ook voor dat de rest van de klas ondertussen zelf kan werken met materialen en zo ook allerlei kennis opdoet en vaardigheden oefent. De kinderen oefenen voor het eerst met puzzelen, verwerken op eigen initiatief de leerstof hoog-laag (welke toren is hoger? en de blokken van hoog naar laag op een rij zetten) en er ontstaat imitatiespel (afwassen).
In de playgroup was nog geen Montessorimateriaal aanwezig, dus vroeg ik de broers van de houtwerkplaats om een bruine trap te maken. In de nursery groepen konden ze materiaal gebruiken om het Nepalese alfabet mee te oefenen. Samen met de leerkrachten en de broers maakten we het schuurpapieren Nepalese alfabet!
Nogmaals dank voor alle donaties die al deze mooie ontwikkelingen mogelijk maken❤️
Ik zal nog een paar dagen in de L.K.G groepen zijn en dan ga ik alweer door naar de oudste groepen van de preschool (U.K.G). Dit zie en lees je in de volgende update!
Groetjes Elise
Comments